Savaria Múzeum

Szombathely, Kisfaludy Sándor utca 9.

1908-ban nyitották meg a nagyközönség előtt a múzeumnak és könyvtárnak is otthont adó Kultúrpalotát, a mai Savaria Múzeum épületét. Az intézmény régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi gyűjteményeiben mintegy félmillió tárgyat őriznek. A régészeti műtárgyak között nemzetközi mércével is kiemelkedő helyet foglalnak el a Sé melletti őskori település, a velemi magaslati település vagy az antik savaria életét bemutató kincsek és leletek. Itt található Közép-Európa legnagyobb pannon korú ősnövénygyűjteménye, de hazai viszonylatban kimagasló példányszámú nővény- és rovargyűjteménnyel is büszkélkedik a múzeum. A Történettudományi Osztály legszebb tárgyi emlékei a dualizmus kori Szombathely mindennapjait idézik, és itt őrzik Vas megye népművészeti kincseinek legszebb darabjait.

A Savaria Múzeum emeleti termeiben a Tájak-Korok-Tepelülések című természettudományi és régészeti állandó kiállítás tekinthető meg, az épület alagsorában római kőtár (lapidarium) mutatja be Savaria római kőemlékeit. Legjelentősebb emlékei: a Capitoliumi triász szobortorzók, a fogadalmi oltárok (votiv emlékek), pogány és ókeresztény sírkövek.

Általános nyitvatartás: kedd – vasárnap 10.00–18.00 óra
Távolság az apartmantól: 650 méter
Weboldal: http://savariamuseum.hu

Szent Márton látogatóközpont

Szombathely, Szent Márton utca 40.

Az 1996/97-es Szent Márton Jubileumi Év óta fokozott érdeklődéssel keresik fel Szombathely városát, mint Szent Mártonnak, Európa egyik legismertebb szentjének szülőhelyét. Római emlékeket keresve, kultúrtörténeti értékekről hallva, településük névadójának, vagy templomuk védőszentjének szülőhelyét meglátogatva érkeznek látogatók a szombathelyi Szent Márton-templomhoz, amelynek eredete a IV. századig nyúlik vissza. A Szent Márton Plébánián működik a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal kiindulópontja a Szent Márton Látogatóközpont. Itt áll a Szent Márton tiszteletére felszentelt templom, ami a legenda szerint Martinus szülőháza fölé épült. Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, Szent István király Magyarország védőszentjének választotta. A Látogatóközpontban a következő tárlatok tekinthetők meg: Szent Márton és Savaria – Szent Márton tisztelete Szombathelyen, Szombathelyi Szent Márton ábrázolások, Szent Márton ábrázolások a Szombathelyi Egyházmegyében, Szent Márton a néphagyományban, Régészeti leletek és ötvöstárgyak a Szent Márton templom történetéből.

Weboldal: http://viasanctimartini.eu
Távolság az apartmantól: 850 méter

Smidt Múzeum

Szombathely, Hollán Ernő utca 2.

A szombathelyi Smidt Múzeumot 1968-ban alapította dr. Smidt Lajos (1903–1975), nyugalmazott kórházigazgató, sebész főorvos, aki Szombathely városának és Vas megye közönségének ajándékozta értékes magángyűjteményét. A főorvos hat évtizeden át, fáradhatatlan szenvedéllyel gyűjtötte a múlt becses emlékeit a jövő számára azzal a céllal, hogy közkinccsé tegye. Szombathely városa a Hollán Ernő utca 2. szám alatti műemlék épületben adott helyet a Smidt Múzeumnak, a püspöki palota szomszédságában, szemben a Megyeházával. Az épület 1772–73-ban a középkori vár várfalaira, valamint a délkeleti sarokbástyájára épült. A város első gimnáziumának adott otthont, később más kulturális célokra használták. Felújítását, belső átalakítását, korszerűsítését követően 1971-től múzeumként működik.
Az emeleten a 17–19. század művészetét és életmódját bemutató barokk, empire, biedermeier termek a dunántúli nemesek és polgári családok otthonának miliőjét tükrözik. A Szombathely és Vas megye történetéhez fűződő emlékeken kívül számos történelmi személyiséghez és művészhez kötődő emlék: bútorok, festmények (Munkácsy Mihály, Barabás Miklós, Dorffmaister István és mások alkotásai), üvegek, porcelánok (Herendről, Bécsből, Meissenből), ötvösművek, hangszerek, kéziratok (Deák Ferenc, Széchenyi István, Liszt Ferenc, Zichy Mihály, Jókai Mór és mások hagyatékából), viselettörténeti anyag és óragyűjtemény várja a múzeumlátogatókat.
A Szombathelyen 1897-től 1974-ig közlekedő villamos egyik utolsó, a múzeumudvaron látható kocsija a Szombathelyi Értéktár része, az intézmény sokszínű múzeumpedagógiai kínálatához nyújt újabb témát és helyszínt.

Weboldal: http://smidt.savariamuseum.hu
Távolság az apartmantól: 300 méter


Történelmi Témapark Szombathely

Szombathely, Aréna utca 8.

A szombathelyi Történelmi Témapark közel egy hektáron várja kedves látogatóit az antik természettudományok bemutató-parkjaként. Egyedülálló építményei, eszközei, interaktív állandó kiállítása, megfogható, kipróbálható közelségbe hozza azokat a felismert, és hasznosított tanokat, a tudomány, technika csodáit, az ősi anyagok felhasználhatóságát, megformálhatóságát, amelyeket elődeink már hasznosítottak. Így, az ókorban használatos csigasorokat, (az antik kor emelőgépeit) amelyeket Archimedes is használhatott. A látogatók valódi körülmények között kísérletezhetnek, próbálkozhatnak a nagyméretű berendezéseken. A berendezett műhelysoron a betérő látogató megismerkedhet a kovács-műhely antik felszerelési tárgyaival, a fémöntés (ón, ólom) korabeli technikájával, a faművesség akkori eszközeivel, valamint a fazekasság műveleteivel. Harci eszközök: nyíl, dárda „kipróbálására”, célra lövésére is lehetőség van a témaparkon belül. A témapark szépségét kiemeli a díszmedence, melyet csodálatos perisztiliumos, oszlopos lilaakác, valamint fűszer-, gyógynövénykert övez. Érdekesség az idelátogatók számára a kertben felállított két biga (két kerekes szekér), amely hűen tükrözi akkori utazási, szállítási, szokások feltételeit. A témapark legújabb létesítményei, a limes őrtorony és a római konyha. A 2012 nyarán átadott limes őrtorony három emeleti szintje és a 2014 nyarán épült római konyha korhűen, berendezve várják a látogatókat. A park a nagy sikerű Savaria Karnevál leglátogatottabb rendezvényhelyszíne, ahol nézők ezrei szórakoznak a római hagyományőrző egyesületek, legiósok, gladiátorok bemutatóin.

Távolság az apartmantól: 400 méter


Csónakázó tó

Szombathely, Kenderesi út

1961 nyarán az egykori téglagyári gödrök helyén kezdték el a tavak létesítését, amelyeket 1965-től vehettek birtokba a szombathelyiek. 2 évvel később fákat telepítettek a környékre, és hála a gondozásnak, mára a Csónakázó tó és környéke Szombathely egyik legszebb részévé vált. Kikövezett sétányon körbejárható az egész tó, melynek kerülete közel 1500 méter. A helyiek közkedvelt kirándulóhelye a tó és környéke, van, aki csak pihenget, de sokak választják különböző sportok űzésének helyszínéül. Látványos és üde színfoltja a tónak a közepén gyalogos hídakkal megközelíthető sziget, melynek gazdag a növényvilága. A tónál vízi járművek, csónakok, vízibiciklik, bérlésére is lehetőség van.

Távolság az apartmantól: 2,2 km


Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ

Szombathely, Szent Imre herceg utca 84/b.

Az 1860-as években Saághy Mihály a föld birtokosa kezdte meg az arborétum kiépítését. A földbirtokost fia, Saághy István is követte a kertépítésben és az 1930-as évekig ötszáznál is több fás szárú növényt telepített az arborétumba, ezeknek a fele örökzöld növény.
Az arborétum egyik leglátványosabb része májusban a Gyöngyös-patak környéke, hiszen a patak körül ez időtájban virágoznak a Rododendronok. Az arborétumnak rendkívül gazdag cserjegyűjteménye van, mindemellett itt található hazánk legnagyobb fenyőgyűjteménye is.
Az arborétumban csodálatos juharfák, tölgyfák és jegenyefenyők árnyékában sétálhatunk. Hatalmas mocsárciprusokban gyönyörködhetünk. A 27 hektáros területen a fás szárú növények mellett számos szemet gyönyörködtető lágyszárú virág nyílik.
A park az év minden időszakában tartogat a természetkedvelők számára látnivalót.

Weboldal: http://kamoniarboretum.hu
Távolság az apartmantól: 2,8 km

ISEUM Savariense Régészeti Műhely és Tárház

Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 6-8.

1955 őszén egy szerencsétlen véletlen eredményeként egyedülálló jelentőségű régészeti leletre, egy egyiptomi eredetű Isis istennő templomának márványfaragványaira és épületmaradványaira bukkantak Szombathelyen.
Az Iseum rövid időn belül meghatározó kulturális jelentőségre tett szert, a templomhomlokzat stilizált képe még a városcímerbe is belekerült. A romok fölé kiállító pavilon épült, a szentélyudvar pedig nyaranta operaelőadásoknak és könnyűzenei hangversenyeknek adott otthont. A savariai Isis szentély az 1960-as években országos ismertségre és nemzetközi rangra tett szert. Az évtizedek alatt azonban állapota leromlott, mígnem a 2001-ben újraindult kutatásokkal együtt a világhírű kőemlékeket is sikerült megmenteni.
A 21. század igényeinek megfelelő kiállítótérben látható az Isis Savaria Otthona című vallástörténeti állandó kiállítás, amelyben a római császárkori Isis-Serapis tiszteletet és a kor emberének mindennapjait átszövő magán és hivatalos kultuszok emlékanyagait láthatja a nagyközönség. Az interaktív bemutatás mellett gyermekfoglalkoztató, időszaki kiállítások és változatos programok várják a látogatókat egész évben.

Weboldal: http://iseum.savariamuseum.hu
Távolság az apartmantól: 350 méter


Eklektikus Fő tér

Szombathely városának fura alakú Fő tere már a 13. században, hasonló formában, azaz háromszög alakban terebélyesedett el, akkor még a városfalain kívül. Tartottak itt vásárokat, piacokat, egyes források szerint a szombati vásárnapok révén kapta a város a nevét: Szombathely. A fő tér Szombathely központja, mind kulturális, mind társasági szempontból; kedvelt sétáló- és találkozóhelye a helyi fiataloknak, családoknak és a városba látogató turistáknak. A 2006-os felújítás során a tér új burkolatot, padokat és szökőkutat kapott, de középkori alaprajzán nem változtattak. A tér nyugati oldalán áll a 2000-ben eredeti helyére visszaállított, Hudecz János alkotta Szentháromság-szobor, amit az 1711-es pestisjárvány áldozatainak emlékére emeltek a 18. században. Az emlékoszloppal szemben, egy virágágyáson túl helyezkedik el a város szökőkútja a Blaskó János Faunok c. szoborcsoportjával. Nem messze a szökőkúttól látható James Joyce, a híres Ulysses regény írójának szobra, egy érdekes és figyelemre méltó alkotás Veres Gábor szobrászművésztől, ami félig egy ház falából kilépve támaszkodik sétabotjára. Nem véletlen a helyszín, hiszen a világhírő regény főhősének családja, a Bloom-család valóban e házban lakott… A Fő téren sétálva egymást váltogatják a barokk, klasszicista és ekletikus lakóházak.
Egészen különleges módját választották a régészek egy római útkereszteződés bemutatásának a Fő téri OTP-fiókban. Az egykori Savaria egyik főutcájának kereszteződését ugyanis az alatta húzódó, embermagas csatornahálózat feltárt szakaszával együtt minden betérő megcsodálhatja az ügyféltér üvegpadlóján keresztül.

Távolság az apartmantól: 0 méter


Járdányi Paulovics István Romkert

Szombathely, Mindszenty József tér 1.

Szombathely központjából üde zöld foltjával emelkedik ki a Püspökkert, ahol az 1937. óta folyó ásatások során a Kr. u. 50 körül alapított Colonia Claudia Savariensium nyugati városrészének jelentős épületcsoportjait tárták fel a régészek. A 4. század elején épített palotában (Nagy) Constantin, II. Constantius és Valentinianus császár is megfordultak. A császári palota épülettömbjéből kiemelkedik az 50×17 méter nagyságú fogadóterem, melynek padozatát színpompás mozaikszőnyeg díszítette, s ez Pannonia provincia ma ismert legnagyobb egybefüggő mozaikfelülete. A kert árnyas fái alatt időzve megtekinthetjük többek között az egykori fürdőház és a Mercurius szentély alapfalait. Sétálhatunk azon a bazaltborítású úton, amelyen hajdan a római legiók meneteltek, kereskedők karavánjai hozták a városba észak aranyát, a borostyánkövet, vagy éppen a savariai fazekasok termékeit szállították messzi vidékekre. A római város fazekas tárgyaival külön kiállítási egységben ismerkedhet meg az érdeklődő. A Romkertben még felfedezhetők a középkori Szombathely belső várának köríves falmaradványai. A 9. században épült vár 1777-ig a győri püspök egyik uradalmi központja volt. Hadászati szerepe a 15. században nőtt meg, 1532-ben a II. Szulejmán vezette török had is megostromolta. A rossz állapotú erődítményt 1791-ben az első szombathelyi püspök, Szily János bontatta el.

Weboldal: http://savariamuseum.hu
Távolság az apartmantól: 300 méter


Székesegyház – Püspöki Palota Szombathely

Szombathely, Mindszenty József tér 1.

Székesegyházunk a Püspöki Palota és az Egyházmegyei Kollégium (régen szeminárium) között emelkedik, művészien egységbe foglalva e három épülettömböt. Sarlós Boldogasszony tiszteletére emelt templom alaprajza latin keresztet formáz, stílusát tekintve klasszicizáló barokk. A homlokzatot két karcsú torony fogja közre. Külső homlokzatát négy toszkán és négy ión oszlopok tagolják. A pilléreken: Mózes, Keresztelő Szent János, Szent Péter és Szent Pál szobrai. Ezeket és a főoltár két oldalán álló szobrokat is Philipp Prokop (1740-1814) osztrák szobrászmester készítette. A pillérek felett ülő nőalak kehely (hit), egy-egy gyermek a horog (remény) és kereszt (szeretet) allegóriával. A Székesegyház méreteit tekintve az esztergomi és az egri után a harmadik legnagyobb templom, melynek befogadóképessége 5000 fő. A barokk stílusnak klasszicizmusba hajló monumentális alkotása 1791-1797 között épült, azonban belső díszítése csak 1813-ra fejeződött be. Az eredeti mennyezetfreskókat Josepf Winterhalder (1743-1807 és Anton Spreng (1770-1845) késztette, sajnos a Szombathelyt ért bombázás következtében azok megsemmisültek.
Az oltáron elhelyezett Szent Márton Hermában a szent ereklyecsontjai vannak, melyeket Tours érseke ajándékozott az egyházmegyének 1913-ban. A Székesegyház alatti sírbolt Szombathely püspökeinek és kanonokjainak temetkezési helye.

A Püspöki palota

A Hefele Menyhért által 1783-ban tervezett késő-barokk Püspöki Palota a 18. század végén épült. A földszinti boltozott kocsibejárójából díszes lépcsőház vezet a palota legszebb termébe, melynek belső terét Anton Maulbertsch freskói díszítik. Földszintjén látogatható a Sala Terrena, hazánk első múzeuma, mely au egykori középkori várra épült. Itt láthatók Szily János püspök által gyűjtött, római korból származó feliratos kövek, melyeket valaha Mátyás király is megcsodált. A terem falait Dorffmaister Savaria antik emlékeit megörökítő freskói díszitik. 1991-ben II. János Pál pápa a Püspöki palota erkélyéről mondott áldást a hívőkre.

Weboldal: http://martinus.hu
Távolság az apartmantól: 300 méter

Kapcsolódó hozzászólások

GDPR

  • Adatvédelmi információk

Adatvédelmi információk

Az “Elfogadom” gombra kattintva beleegyezel, hogy sütik segítségével neked szóló, személyes tartalmakat biztosítsunk a weboldalunkon, hogy a szállásfoglalás élménye a legteljesebb lehessen. Védjük adataidat és minden esetben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járunk el. Amennyiben mégsem szeretnéd, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújtsunk neked, akkor kattints a Beállítások gombra és változtasd meg a preferenciáidat.

Folytassa a foglalást